H

DE EFTELING EN HET CULTURELE ARCHIEF

Tijdens de master Kunst- en Cultuurwetenschappen: Tourism and Culture aan de Radboud Universiteit in Nijmegen schreef ik in 2019 mijn scriptie over de effecten van ons koloniale verleden op ons huidige denken over raciale verschillen en stereotyperingen in Nederland. Hierbij lag de focus op de discussies die tussen 2016 en 2019 gevoerd werden over racistische stereotyperingen binnen de Efteling. Hierbij heb ik een visuele analyse gemaakt van de bekritiseerde attracties en onderzoek gedaan naar de oorsprong van de daarin getoonde beelden. Tot slot heb ik het debat geanalyseerd aan de hand van Gloria Wekker’s boek en onderzoek Witte Onschuld.

 
DenBosch_JeroenBoschCentrum.jpg

CHURCH OF SAINT JACOB

Als resultaat van een collectieve stage is een magazine over het Jheronimus Bosch Art Center in Den Bosch tot stand gekomen. De onderwerpen liepen geheel uiteen. Ik heb het deel op mij genomen over het gebouw waarin het museum zich bevindt. Hierbij is een historische analyse tot stand gekomen over de verschillende bouwfasen van het gebouw tijdens de roerige religieuze geschiedenis van de stad. Verder wordt ingegaan op de vormgeving van de voormalige kerk en de decoratieve elementen van het kerkinterieur die vandaag de dag nog bewaard zijn gebleven.

 
Lake Chuzenji Nikko - fotograaf onbekend.jpg

KONICHIWA JAPAN!

Vanaf 1870 gingen steeds meer Victoriaanse vrouwen uit de elite en hogere middenklassen verre reizen maken naar afgelegen of zelfs onbegaanbare gebieden. Sinds de openstelling van de grenzen van Japan werd dit ook een bestemming die niet onbereisd zou blijven door vrouwen. In dit artikel is ingegaan op enkele vrouwelijke reizigers en avonturiers die snel na de openstelling van Japan hiernaartoe afreisden en hun ervaringen daar. Dit artikel is geschreven in opdracht van mijn masteropleiding als oefening voor het schrijven van toegankelijke tijdschriftartikelen.

 
STILLEVEN MET PRONKPASTEI, PIETER CLAESZ, OLIEVERF OP DOEK, 1627

DE EETCULTUUR VAN DE ZEVENTIENDE EN ACHTTIENDE EEUW

Tijdens mijn bachelor Kunstgeschiedenis schreef ik mijn scriptie over hoe de tafelcultuur in Nederland tussen 1650 en 1750 ingrijpend veranderde. Aan de hand van onderzoek naar de invloeden op de samenleving, de keuken en gebruiksvoorwerpen wordt hierin een beeld geschetst van wat er precies op en aan tafel veranderde. Bij het onderzoek kwam ook een grote focus te liggen op Nederlandse en Franse kookboeken die in deze periode ook grote metamorfosen doormaakten en nog veel invloed uitoefenden op Hollandse tafeldekkingen en tafelmanieren.

 

CONTENT KONINKLIJKE VERZAMELINGEN

In 2016 liep ik stage bij de afdeling Meubilaire Zaken van de Dienst van het Koninklijk Huis. Hier werd mij gevraagd verschillende teksten te schrijven voor de website van Koninklijke Verzamelingen. Uit mijn werk zijn verschillende thema teksten en collectie beschrijvingen voortgevloeid. Mij werd gevraagd speciale aandacht te geven aan de meubelcollectie van onze koninklijke familie en de bouwgeschiedenis van Paleis Noordeinde. Veel van de door mij geschreven teksten staan inmiddels online.